Acne

Kviser, acne eller akne, betennelse i talgkjertlene. Kjært barn, eller i dette tilfellet ikke så kjært barn, har mange navn: alle disse er navn på det samme problemet - acne. Acne kan forårsake mange problemer og det er derfor svært mange som forsøker å behandle problemer med acne selv. Av den grunn finnes det dessverre også en rekke misoppfatninger av behandlingsmetoder mot acne og hva som faktisk virker for å motvirke acne.

For å løse et problemer med acne, må du først forstå årsakene til acne. Deretter bør det igangsettes en systematisk tilnærming til behandling av acne.

Acne er en betennelse i talgkjertlene i huden, først og fremst lokalisert i ansiktet og på øvre del av overkroppen. Årsakene til at en person har acne er sammensatt, og består i hovedsak av økt talgutskillelse og talg som blokkerer hårkjertler.

Acne er en alvorlig inflammatorisk hudsykdom som oppstår når overflødig talg samler seg i åpningene i hårkanalene. Dette fører til dannelsen av en såkalt “plugg” som skaper et ideelt miljø for bakterier å formere seg i. Det skaper igjen betennelse i huden, utslett og andre problemer. Acne er ikke mye å hige etter med andre ord.

For å gå dypere ned i hva acne er, kan vi si at acne er en tilstand der kjønnshormoner stimulerer talgkjertlene slik at de produserer mer talg enn nødvendig. Acne begynner som oftest i puberteten, men kan også oppstå senere i livet som resultat av hormonell ubalanse.

Overskudd av talg og gamle hudceller danner en propp i hårsekken som kalles “hudorm” eller komedon. Komedoner er hvite, men når talget oksiderer med luft, blir de sorte. Der kommer altså de uønskede sorte prikkene i ansiktet fra. Dette er ikke acne, men komedoner.

En fet hudtype har også overskudd av bakterier som forårsaker inflammasjon i hårsekken. Dette øker sannsynligheten for at det dannes betente kviser eller acne. Dype inflammasjoner gjør at acne kan utvikle seg til cystisk acne. 

Acne er ikke bare et tenåringsproblem. Denne sykdommen forekommer hos 40 % av voksne, og spesielt kvinner kan lide av lang acne. Omtrent en tredjedel av voksne kvinner lider av acne, og tilbakefall er spesielt vanlig i visse perioder av syklusen.

Hvorfor oppstår acne?

Det er flere grunner til at acne oppstår utover pubertet og hudtype.

Det er en generell oppfatning av at fet mat, søtsaker, stress, «feil» kosmetikk, hormonell svikt og sykdommer i mage-tarmkanalen kan påvirke acne i negativ retning. Dette er derimot ikke nødvendigvis primære årsaker til at acne oppstår, men sekundære faktorer som kan forverre forløpet av acne. I noen tilfeller kan også noen av disse faktorene være primære årsaker til at acne oppstår.

De viktigste årsakene til acne er:

 • Genetisk disposisjon - de individuelle egenskapene til talgkjertlene dine.
 • Økt produksjon av visse kjønnshormoner, spesielt i puberteten. Dette forårsaker overflødig utskillelse av talg og en økning i viskositeten.
 • Hyperkeratose eller overdreven dannelse av hard hud på overflaten av huden. Dette tetter til porene som allerede er tilstoppet med talg, og er vanskelig å fjerne.
 • Sol. Solen kan stimulere inflammasjon, og mange får utbrudd av acne når de soler seg.

Sammen fører dette til talgpropper, små svarte prikker, som er en utmerket grobunn for bakterier og acne.

Andre årsaker, som vi nevnte tidligere, er i seg selv ikke årsaken til acne, men de forverrer forløpet av acne. Derfor er det først og fremst nødvendig å påvirke prosessene for dannelse av acne, og om mulig minimere alle provoserende faktorer.

Behandling av acne

Acne bør absolutt behandles. Hvis acne forblir ubehandlet kan sykdommen vare i årevis. Så hvordan blir du kvitt acne?

Dette spørsmålet bekymrer de fleste jenter og gutter fra 13 til 20 år, og noen ganger også i eldre alder. I håp om å bli kvitt acne så snart som mulig, kjøper ofte ungdom annonserte midler mot acne som de eksponeres for regelmessig. I beste fall gir disse produktene bare en midlertidig forbedring mot acne, og ofte blir dessverre problemet med acne verre.

Det finnes også en rekke kjerringråd mot acne, og disse skal man passe seg for å bruke. Eksempler på det er damping av ansiktet, ansiktsmasker fra en blanding av rengjøringsmiddel og løk eller skrubb av salt og havregryn. Mange av disse metodene mot acne kan forverre forløpet av acne betydelig.

Rundt 90 % av unge mennesker - både jenter og gutter opplever acne i en eller annen grad. Og det finnes dessverre ikke én enkel behandlingsmåte som vil hjelpe deg med å bli kvitt acne en gang for alle.

Samtidig vet vi at i 80 % av tilfellene med acne vil det oppstå spontan remisjon over tid (det vil si en midlertidig pause i acne) eller fullstendig selvhelbredelse. Moderne kosmetikk har verktøy som bidrar til å redusere forekomsten av acne og i stor grad forhindre oppblomstring av nye acne.

For å behandle acne er det viktig at du først forstår årsaken til at du har fått acne. En behandling mot acne må først og fremst behandle selve årsaken til acne, det å eliminere konsekvensene vil ikke ha en langsiktig effekt mot acne.

Samtidig er det en kjensgjerning at de fleste behandler konsekvensene av acne fremfor årsaken til acne. I så måte har vi noen råd til hvordan du kan minimere acne, avhengig av hva som er årsaken til at det oppstår:

 1. Gode rutiner for hudpleie

Rens huden morgen og kveld med en rens laget spesielt for hud med acne. Bruk skrubb (mekanisk eller kjemisk) for å åpne porene, samt at du kan bruke syre som regulerer talgproduksjonen (salisylsyre). Husk å bruke salisylsyre kun der du har acne. Vi anbefaler en rekke gode produkter for pleie av hud med acne lengre ned i artikkelen.

 1. Bedre kosthold

Kosthold trenger ikke ha noe med acne å gjøre, men enkelte personer er genetisk disponert for å få mer acne av et kosthold der inntak av raske karbohydrater forekommer. En reduksjon av raske karbohydrater vil da kunne ha en positiv effekt på acne.

 1. Stress ned

Stress har mye å si for acne eller kviseutbrudd. Stress øker hormonproduksjonen som igjen kan føre til kviser. 

 1. Bruk en lett solkrem
  For å hindre at inflammasjon og acne forekommer i solen, er det viktig å bruke lett, non-komedogen solkrem som ikke tilstopper porene.

Vi anbefaler disse to som er spesielt gode for hud med acne:

Sun shield matte spf 50 fra Obagi MD

Soothing complex spf 25 fra Suzan Obagi MD

Mattifying primer spf 20 fra Colorscience

Sunforgettable total protection spf 30

 1. Ved moderat til alvorlig acne bør du kontakte lege. Da kan du blir foreskrevet riktig medisin/behandling i tillegg til at du følger en daglig hudpleierutine.

Når acne og kviser først har kommet, bør du helst ikke klemme på dem. Klemmer du på kviser og acne kan det spre bakterier av acne og føre til pigmenter og arr. Det anbefales derfor å bruke syreprodukter som eksfolierer dypt og skånsomt, fremfor å bruke harde skrubber som kan spre bakterien av acne.

Det første rådet om hudpleie er det sikreste rådet å følge uansett hvor stor grad av acne du har. Finn en hudpleierutine som du kan følge hver dag. Det beste utgangspunktet for å minimere acne får du hvis du klarer å følge rutinen både morgen og kveld.

Om morgenen

Vask ansiktet med renseprodukt

Bruk en toner tilpasset hud med acne

Bruk lett fuktighetskrem med solfaktor

Om kvelden

Vask ansiktet med renseprodukt

Bruk en toner tilpasset hud med acne

Påfør fuktighetskrem uten solfaktor

I tillegg anbefaler vi å bruke produkter som kan behandle acne på det faktiske problemområdet

Hvilke produkter mot acne bør jeg bruke?

Vi har flere produkter som passer til denne typen hjemmebehandling. De fleste merkene våre har produkter i alle kategorier, og du kan derfor velge produkter i samme serie om du ønsker det. Når det er sagt kan du også velge deg produkter fra forskjellige serier, men fordelen med å velge ett merke er at produsentene ofte tilpasser egne produkter til de andre produktene i samme serie. Slik kan de sørge for at egne produkter virkelig kompletterer hverandre.

Av gode renseprodukter anbefaler vi flere, og alle produktene vi fører er håndplukket fra merker vi gode erfaringer med å bruke. Les om de ulike og finn en du syns beskriver din hud, dine preferanser og ditt bruk best:

Acid-Duo 2 % mild gel cleanser fra Wishtrend

Gentle purifying gel fra Thalgo

Sensitiv cleanser fra Esse

Gel cleanser fra Esse

Foaming gel fra Obagi Nu-Derm

C-Cleansing gel fra Obagi-C

Clenziderm daily care foaming cleanser fra Obagi MD

Clenziderm therapeutic lotion fra Obagi MD

En toner brukes etter du har renset ansiktet, og skal tilføre fuktighet og hjelpe huden til å bli sunnere. Toneren skal ikke vaskes av, og påføres før fuktighetskrem. La derfor toneren trekke inn i huden før du påfører fuktighetskremen. Vi har mange gode tonere som passer hud med acne, og du bør velge den du mener passer best til dine preferanser, hud og bruk:

Mandelic Acid 5 % fra Wishtrend

Mattifying powder lotion fra Thalgo

Clearifying water essence fra Thalgo

Sensitive toner fra Esse

Toner fra Nu-Derm Obagi

C-Balancing toner fra Obagi-C

Balancing toner fra Suzan Obagi MD

Til slutt finnes det flere fuktighetskremer som passer til hud med acne og annen problemhud. Av gode fuktighetskremer for hud med acne har vi følgende:

Perfect matte fluid fra Thalgo

Energising anti-pollution gel cream fra Thalgo

Hydro Moisturiser fra Esse

Retinol 1.0 fra Obagi

Intensive daily repair fra Suzan Obagi MD

Clenziderm therapeutic moisturizer fra Obagi MD

Grad av acne

Acne kan deles inn i ulike grader, avhengig av hvor plaget du er med det. Graden av acne er også den som bestemmer anbefalt behandlingsmåte. Graden av acne bestemmes faktisk av hvor mange acne du har. Det er med andre ord knyttet til antall acne eller kviser. Derfor kan du selv finne ut hvilken grad av acne du har:

Mild acne
Ikke mer enn 10 inflammatoriske knuter (kviser) opp til 5 mm i størrelse

Gjennomsnittlig grad av acne
10 til 25 inflammatoriske knuter (kviser) på huden hvorav flere inneholder en hvitgul purulent væske

Alvorlig og svært alvorlig acne
Flere enn 25 inflammatoriske knuter (kviser) på huden, flere store og tette, smertefulle blårosa knuter som er større enn 5 mm i størrelse

Har du en alvorlig form for acne vil vi anbefale deg å umiddelbart konsultere en lege/hudlege. Denne hudtilstanden må ofte ha behandling i form av tabletter eller andre sterkere virkemidler for behandling av alvorlig acne.

 Acne på tampen av kritiske dager eller før en date

Blir du plaget av et par kviser i forkant av dager som er viktige for deg, som for eksempel når du skal på date, bør du ikke overdrive behandlingen av acne. Da er det er nok med riktig/god hudpleie, og du kan behandle acne med toner eller pads med salisylsyre på 1-2% en til to ganger om dagen. Prøv for eksempel Pore Therapy Acne Treatment fra Obagi MD som er spesielt tilpasset denne type behandling. Husk at du kun skal behandle selve kvisene med salisylsyre, ikke hele ansiktet.

Salisylsyre mot acne

Salisylsyre (BHA) er fettløslig og løser derfor effektivt opp talgproppene. Salisylsyre har også anti-inflammatorisk effekt og beroliger irritert hud, samtidig som den stimulerer kollagenproduksjon i huden. Økt kollagenproduksjon gir huden spenst og fasthet, samtidig som porene trekkes sammen og gir huden et jevnere utseende.

Behandling av acne tar tid – vær tålmodig

Du må smøre deg med tålmodighet når du behandler acne. Vanligvis tar det én til to måneder før du vil se en forbedring i acne. I starten av behandlingen kan faktisk det motsatte skje, du vil få mer acne. Det er en normal reaksjon på behandlingen, og det er viktig at du fullfører behandlingen. Acne må behandles ordentlig og over tid.

Evaluering av behandlingsresultater

Behandlingsforløpet på acne er tre måneder. Ser du ingen merkbar forbedring etter tre måneder må du kontakte en hudlege.

Legen vil utføre en rekke tester av din acne. I noen tilfeller vil du også få utskrevet en antibiotikakur som skal følges i tillegg til behandling av acne med hudpleieprodukter. Kvinner kan også få medisiner som normaliserer hormonelle nivåer i kroppen, og som dermed vil bidra til å minimere forekomsten av acne.

Egenpleie med velvalgt kosmetikk kombinert med medisiner, gir svært ofte en klar forbedring av hudtilstand, og reduserer forekomsten av acne betydelig.

Klinikkbehandlinger for acne

Hvis du har muligheten til å besøke en god hudterapeut, kan du oppnå enda større resultater. En hudpleier vil kunne gi deg god hjelp og behandling av acne og kunne eliminere de ubehagelige konsekvensene acne kan gi i form av arr og aldersflekker.

De viktigste klinikkprosedyrene som brukes til å behandle acne er ansiktsrens og kjemisk peeling, og vi utfører dette jevnlig i klinikken vår i Tønsberg, Inwell Clinique. Har du mye inflammasjon og betent acne, anbefaler vi også en innvendig kur med Rain Soul som er et frøbasert kostholdsprodukt. Denne virker anti-inflammatorisk og demper betennelsen innenfra. Vi har god erfaring med denne behandlingen i vår klinikk.

Hud med acne eldes langsommere

Har du vært plaget av acne i ungdommen, kan du glede deg over at acne har en heldig bivirkning når du blir eldre: huden din eldes langsommere enn huden til de som ikke har vært plaget av acne i ung alder.

Kviser og acne skal ikke klemmes på

Vanen med å klemme kviser er nok en av de dårligste vanene vi har. Etter at vi har klemt på acne får vi ofte andre hudproblemer som røde og blåaktige flekker, arr og posttraumatisk pigmentering. Alt dette kalles post-acne komplikasjoner.

Graden av post-acne avhenger selvfølgelig i stor grad av hvor alvorlig forløpet av acne var. Imidlertid kan såkalt «uprofesjonell» håndtering av acne føre til alvorlige estetiske feil i huden, selv med mild til moderat grad av sykdommen.

Hva skjer når du klemmer kviser eller acne selv?

Når du klemmer acne selv, skader du blodkar og kapillærer, og det resulterer i dannelsen av røde eller blåaktige flekker. Disse flekkene vil være spesielt merkbare i den kalde årstiden. Huden skades når du presser innholdet av en kvise gjennom et lite hull i poren. Selv om du har stukket hull i kvisen med en nål, river det purulente innholdet i stykker huden. Som et resultat får du et lite merkbart arr på stedet der du hadde acne.

I og med at blodkarene er skadet under trykk, kommer det purulente innholdet ikke bare ut av kvisen, men det vil også komme inn i blodet og spre seg gjennom blodårene over ansiktet. Ofte blir det da postinflammatorisk hyperpigmentering av huden på stedet for den utpressede kvisen; en pigmentflekk.

Noen flekker vil heldigvis forsvinne av seg selv i løpet av noen måneder. Noen små arr og skavanker etter acne kan også glattes og lysnes opp ved hjelp av kompetent hjemmepleie og enkle behandlinger i hudpleieklinikk. Noen av disse behandlingene er overfladisk kjemisk peeling, depigmenterende kremer, absorberende masker og andre hudpleieprodukter.

Behandlinger mot postinflammatorisk hyperpigmentering etter acne på klinikk vil absolutt ha mest for seg hvis det igangsettes umiddelbart, og ikke etter 2-3 år.

Tyngre behandlinger mot defekter etter acne

For å jevne ut alvorlige defekter etter acne, er det nødvendig med tyngre behandlinger som for eksempel medium dyp kjemisk peeling eller laserpeel. Disse behandlingene er ikke nødvendigvis noe vi anbefaler fordi det er en rekke ulemper som følger med dem.

For det første krever slike behandlinger mot acne rehabilitering, og du må derfor både ha tid og tålmodighet til å gå gjennom hele behandlingsserien. Etter slike behandlinger vil det være betydelig rødhet, hevelse og deretter skorper på det behandlede stedet. Du bør derfor være i ro i flere dager og ta vare på det behandlede området. Behandlingene er også relativt smertefulle.

De tyngre behandlingene av acne krever vanligvis flere økter med en frekvens på 1-2 ganger i måneden. Det betyr at du må forvente å være i ro i hjemmet i flere dager hver måned. Det bør i såfall planlegges hvis du må på jobb, studier eller lignende. I tillegg er disse behandlingene av acne relativt kostbare.

Behandlinger med laserpeel eller medium peeling gir deg også visse begrensninger. Du kan ikke sole deg, gå i badstue, svømmebasseng etc.

Det er også svært viktig å påpeke at selv radikale metoder som de beskrevet ovenfor ikke gir 100 % garanti mot at du heles fra post-acne-komplikasjoner. Det vil være mulig å forbedre situasjonen betydelig, men det er dessverre umulig å eliminere alle defekter av acne fullstendig.

Du bør derfor tenke deg nøye om før du klemmer ut en ny kvise når hendene dine klør. Husk at hvis du ikke rører kvisen i det hele tatt, vil den forsvinne av seg selv i løpet av noen dager. Det er både billigst for deg og best for huden din.

Hva gjør jeg hvis det dukker opp acne eller en kvise?

Hvis det dukker opp acne, må du først av alt vente til den inflammatoriske prosessen i talgkjertelen er helt over før du gjør noe som helst. Og hvordan vet du når den inflammatoriske prosessen er over mon tro? Det merker du ved å berøre kvisen lett. Hvis det er helt smertefritt, er den inflammatoriske prosessen over.

Er det en liten skorpe over overflaten av huden, kan den forsiktig fjernes. Den vil du nok uansett ta bort ved et uhell når du tørker ansiktet med et håndkle. Det er viktig at du vasker hendene før den fjernes. Behandle huden rundt kvisen/ acne med et eller annet desinfeksjonsmiddel, for eksempel klorheksidin, som kan kjøpes på apoteket. Deretter kan du forsiktig fjerne skorpen med bomullspads dynket i et desinfeksjonsmiddel pakket rundt fingrene. Ikke trykk hardt på det tørkede hodet på kvisen.

Hvis kvisen eller acne er smertefull, bør du aldri ta på den.

En slik kvise bør behandles to ganger om dagen med et antiseptisk antiinflammatorisk middel med 1-2 % løsning av salisylsyre. Bruk gjerne Clenziderm Pore Therapy Acne Treatment. Fortsett behandlingen til den inflammatoriske prosessen avsluttes, og kvisen blir smertefri.

Det nyeste middelet på markedet som du kan bruke til enkel behandling av acne er Spot Clear Patch.  Spot Clear Patch er laget av et tynt, gjennomsiktig og pustende materiale som er spesielt tilpasset bruk på hud utsatt for acne.

Sport Clear Patch inneholder willow-urter, tea tree olje og 0,5 % salisylsyre. Denne er svært godt egnet for bruk ute fordi «plastrene» er gjennomsiktige og usynlige, og de vil beskytte huden fra ytre irritasjoner.

Man kan også med fordel bruke flere effektive produkter som passer til acne-utsatt hud:

Serum:

Hyaluronic ZNPCA mix lab serum fra Ekseption

Professional-C fra Obagi MD

FX C-clarifying serum fra Obagi-C

Resurrect serum fra Esse

Clenziderm pore therapy acne treatmemt fra Obagi MD

Ampullekur:

Intense regulating consentrate fra Thalgo

Multi-soothing concentrate fra Thalgo

Polyphenol in propolis 15 % fra Wishtrend

Har du problemhud eller hud med acne, bør du også ha en anti-inflammatorisk maske i hus. Av disse har vi flere forskjellige fra ulike merker. Finn en maske mot acne du mener passer godt til din hud og ditt bruk:

Absolute purifying mask fra Thalgo

Oil control facial mask - éngangsbruk

Noen masker mot acne kan du bruke lokalt på én kvise for å fremskynde modningsprosessen, og dermed korte ned tiden til den forsvinner:

Imperfection corrector fra Thalgo

Sulfur 3 % fra Wishtrend

Clear shield patch fra Wishtrend

Spot clear patch

Andre produkter som er gode mot acne:

Charcoal nose strip

Pure white nose and face strip

Har du en stor dyp lukket kvise, er det umulig å presse den ut, selv etter at betennelsen har stoppet.

I slike tilfeller kan du regelmessig bruke masker og andre produkter for hud med acne, det vil bidra til å løse opp forseglingen over kvisen.

Har du andre spørsmål om acne? Kontakt oss gjerne!