Ansiktsmaske

Ansiktsmaske er noe mange av oss bruker, enten jevnlig eller en gang iblant. Det er derimot ikke alle som bruker ansiktsmaske riktig, og hvordan skal du velge en god ansiktsmaske for deg? Det og andre vanlige spørsmål knyttet til ansiktsmaske svarer vi på her. Du får også noen tips om hvilken ansiktsmaske som passer til hvilken hud.

Hva er en ansiktsmaske?

En ansiktsmaske er et konsentrert produkt som sørger for intensiv pleie av huden i ansiktet og på halsen. En god ansiktsmaske lar deg gi huden din et vakkert og velstelt utseende veldig raskt. En ansiktsmaske trenger kun 20 minutter på å gi den den pleien du har behov for. Da er det kanskje ikke så rart at ansiktsmaske er et av de mest populære hudpleieproduktene som finnes på markedet i dag?

Det finnes et stort antall forskjellige typer innen ansiktsmaske. Det finnes rensende ansiktsmaske, fuktighetsgivende ansiktsmaske, lindrende ansiktsmaske, ansiktsmaske med en anti-aldringseffekt og ansiktsmaske med en løftende effekt. Det står med andre ord ikke på utvalget innen ansiktsmaske, så det gjelder å vite hvilken effekt du ønsker av en ansiktsmaske.

Ansiktsmaske har ulik konsistens, og vi er alle forskjellige i egne preferanser. Ansiktsmaske kommer i kremete konsistens, som gel, som stoff eller pulverisert.

Vi kan dele inn ansiktsmaske i to store grupperinger: 

  • Ansiktsmaske for hjemmebruk - krem, gel, etc.
  • Profesjonell ansiktsmaske for salongpleie - kollagenark, alginat, modellering

Nå konsentrerer vi oss om ansiktsmaske for hjemmebruk.

Hvor gammel bør du være når du begynner med ansiktsmaske?

Hvis du har ung, sunn hud uten problemer, kan du bruke ansiktsmaske som en del av hudpleien du selv utfører fra du er 25 år. Har du fet hud eller den er utsatt for utslett eller tilstoppede porer, kan du bruke rensende og antiinflammatorisk ansiktsmaske fra yngre alder.

Hvor ofte kan en ansiktsmaske brukes?

Ansiktsmaske kan brukes 1 - 3 ganger i uken, avhengig av hudens alder og tilstand. Hudens tilstand forandrer seg ofte etter både vær, vind og indre helse, det kan derfor være at du for eksempel bør ha én ansiktsmaske for fuktighet og én antiinflammatorisk ansiktsmaske som du kan bytte mellom, avhengig av behov.

Bør man ha mer enn én ansiktsmaske hjemme?

Som regel er det nok å ha én til to ansiktsmasker hjemme, og maks tre. Har du ung hud uten noen problemer, vil det mest sannsynlig holde med én ansiktsmaske. Har du tørr, dehydrert, sensitiv hud som er over 40 år, kan det være fint å ha 2-3 ansiktsmasker som kan løse de ulike utfordringene huden din har.

Hvordan bruke en ansiktsmaske?

En ansiktsmaske skal alltid påføres ren hud, gjerne etter at du har brukt både rens og toner.

Ansiktsmaske påføres med fingertuppene eller en børste langs massasjelinjene (linjene med minst strekk i huden). Med mindre annet er angitt, må du vaske av en ansiktsmaske etter 15-20 minutter, helst med rent vann i romtemperatur.

Hvilken type ansiktsmaske passer meg?

I og med at vi alle har forskjellig hud, er det enklere å klassifisere en ansiktsmaske etter hva den faktisk gjør/utfører i stedet for å klassifisere en ansiktsmaske etter alder eller hudtype.

Fuktighetsmaske

En ansiktsmaske som klassifiseres som en fuktighetsmaske, er en allsidig ansiktsmaske. Både tørr, fet og kombinert hud har behov for fuktighetskrem. En slik fuktighetsmaske vil derfor være nyttig i alle aldre – og for både ung, moden og falmende hud.

En god ansiktsmaske som også er en fuktighetsmaske har vi flere av. Koreanske Cettua har ansiktsmaske innen premiumsegmentet, både hydrogel ansiktsmaske og sheet ansiktsmaske.

Cettua er kjent og veletablert markedsledende merke etablert i 1998. Cettua utvikler innovative kosmetiske og farmasøytiske produkter. De spesialiserer seg på kosmetisk virksomhet, og utvikler og produserer forhåndsbelagte, forhåndsfuktede produkter og hydrogelprodukter. Disse produktene bruker et innovativt transdermalt leveringssystem (TDS), og er innovative og av høy kvalitet. Cettua selges over hele verden, men kom til Norge først i 2021. Enn så lenge er det kun vi som selger Cettua her i landet.  

Cettua har tre ulike produkter du kan velge mellom innen ansiktsmaske:

Nutritious hydrogel mask

Hydrogel lip patch

Hydrating facial mask

Thalgo er et merke som baserer sine produkter på sjøalger. De har ansiktsmaske med kremkonsistens og ansiktsmaske med gel. Du kan dermed velge fritt basert på egne preferanser:

Ultra hydra marine mask kommer med innebygd kost og er dermed veldig praktisk å ha med seg på reise.

Sun repair cream mask er en helende after-sun ansiktsmaske som både beroliger og heler huden.

SOS soothing mask er en beroligende og reparerende maske for sensitiv og irritert hud.

Thirst quenshing shot mask gir god fuktighet og energi til huden.

Esse skincare har også ansiktsmaske med kremete konsistens: Cream mask. I tillegg til å gi huden mye fuktighet, gir den også næring som kan reparere og fornye huden.

Vi har selvsagt vår egen favoritt, og det er ansiktsmaske fra nok et koreansk merke, Mimiclub. De har en ansiktsmaske som heter LED Sheet Mask, og denne kombinerer egenskapene til en tradisjonell fuktighetsmaske med fordelene til en LED-maske på en teknologisk avansert måte. Mimiclub behandler huden med lysbølger på samme måte som en vanlig LED-maske gjør, men uten strømtilkobling. Dette er en maske som er ideell for deg som vil se strålende ut!

Mimiclub LED Sheet Mask er rimeligere enn tradisjonelle LED-masker, men gir samme effektive hudpleie. I tillegg har den en fordel ved at den ikke bruker giftige stoffer eller elektromagnetisk stråling. Masken inneholder naturlige ingredienser, sitronsyre (C-vitamin) og Hyaluronsyre, som gir anti-aging effekt.

Mimiclub LED Sheet Mask absorberer lys fra omgivelsene, både sollys og kunstig lys. Lyset akkumuleres, og det genereres lysbølger som trenger ned i huden og stimulerer cellene. Mimiclub er utviklet med en teknologi som kalles “tidsforsinket kjernelysstråling”. Denne teknologien avgir lysbølger i spekterfargene blått, grønt, gult og rødt. Lysbølgene er ikke synlige, men trenger effektivt inn i hudens øvre og dypere lag. Lysbølgene omdannes til termisk energi som stimulerer hudlagene. I det dype hudlaget (subcutaneous) vil energien fjerne eldre collagenfibre. Det dannes nye collagenfibre som gir huden glød, som lysner pigmentering og forbedrer hudens elastisitet slik at rynker og fine linjer reduseres.

Mimiclub LED Sheet Mask er en fototerapi metode som må oppleves. Metoden er fuktighetsgivende, beroligende og gir en markert Tone-Up og Lifting effekt.

Rensende ansiktsmaske og anti-inflammatorisk ansiktsmaske

En rensende ansiktsmaske er et uunnværlig verktøy for pleie av kombinert og fet hud. En slik ansiktsmaske vil absorbere overflødig talg, redusere porediameteren og gi huden en matt finish.

Har du hud som er utsatt for utslett, er det i slike tilfeller tilrådelig å alltid ha en anti-inflammatorisk ansiktsmaske for hånden. Den vil bidra til å raskt fjerne den inflammatoriske prosessen.

Det finnes rensende ansiktsmaske ikke bare til hele ansiktet, men også kun til T-sonen eller nesen. Cettua har et godt utvalg innen rensende ansiktsmaske:

Oil control facial mask gir også anti-acne effekt og inneholder urtekompleks fra 5 urter.

Pore control facial mask virker poresammentrekkende og oppstrammende

Charcoil facial mask har bambus-trekull som gir god sebum-kontroll, absorberer fettstoffer og reduserer store porer.

Charcoil nose strip fjerner svarte prikker, forbedrer sebum-kontroll og reduserer store porer.

Pure white nose and face strip er strips for nese og ansikt som fjerner svarte prikker, forbedrer sebum-kontroll og reduserer store porer. 

Thalgo har også en svært god ansiktsmaske som er dyptrensende. Det er en leiremaske som er veldig god for fet eller uren hud.

Thalgo sin ansiktsmaske i denne kategorien heter Absolute purifying mask. Den inneholder hvit leire, B-vitaminer, tang og planteekstrakter. Ingrediensene forbedrer lokal immunitet, lindrer betennelse godt og renser og reduserer porestørrelsen perfekt. Denne ansiktsmasken er en favoritt blant kunder med fet hud eller hud som er utsatt for utbrudd.

Thalgo sin ansiktsmaske vil redusere betennelsesreaksjonen og hevelsen som et kviseutbrudd vil bringe med seg. Med denne ansiktsmasken vil kvisen bli mindre, den vil bli mindre synlig og mindre smertefull. Da kan den også enklere skjules med concealer. 

Nærende ansiktsmaske

En nærende ansiktsmaske er en effektiv behandling for tørr, moden og aldrende hud. Denne masken gjenoppretter den epidermale barrieren, eliminerer følelsen av tørrhet og stramhet og gjør huden jevnere og mer elastisk.

Det fine med en nærende ansiktsmaske er at den ikke må vaskes av. Vanligvis anbefales det å bruke en nærende ansiktsmaske om kvelden etter rens. Når den har vært på huden i 20 minutter masseres den lett inn i huden til den er helt absorbert. Da virker den hele natten og du våkner om morgenen med en jevn og strålende hud i ansiktet og på halsen.

Nærende ansiktsmaske selger vi fra flere merker. 

Cream mask fra Esse er en vitaminmaske (A, B, C, E) som gir massevis av fuktighet og næring, og reparerer og fornye hvilken som helst hud.

Deeply nourishing mask fra Thalgo er en fløyelsmyk og fyldig maske som fukter og nærer en tørr, flassete hud. Den tilfører næring, reduserer følelsen av stramhet, reduserer kløe og flassete områder.

Wrinkle correcting pro mask fra Thalgo er en rynkekorrigerende maske med konsistens som frostet gele. Den pensles på og gir synlig effekt etter kun 10 minutter.

De koreanske merkene Cettua og Mimi Club fører også nærende og fuktighetsgivende ansiktsmaske:

Nutritious hydrogel mask fra Cettua tilfører fuktighet og gir næring til huden. Den  inneholder Q10 som gir næring og ny glød, og etterlater huden silkemyk.

Hydrogel lip patch fra Cettua er et fuktighetsgivende og mykgjørende Lip Patch. Inneholder Sodium Hyaluronate som er sterkt fuktighetsgivende og har ekstrakter fra fem ulike bær. Den inneholder også Q10 som gir næring og glød til huden.

Anti-aging facial mask fra Cettua er en ansiktsmaske som gir ansiktsløft og jevner ut fine linjer.

LED sheet mask fra Mimiclub gir også både næring og fuktighet til huden. 

Beroligende ansiktsmaske

En beroligende ansiktsmaske er spesielt anvendelig og til hjelp for de med sensitiv hud. Sensitiv hud kan reagere med rødhet eller irritasjon på helt ufarlige ting som for eksempel krydret mat eller en ny ansiktskrem.

En beroligende ansiktsmaske normaliserer følsomheten til hudreseptorene slik at disse ikke reagerer på «ufarlige» ting i like stor grad. I tillegg har en beroligende ansiktsmaske en anti-inflammatorisk effekt og eliminerer dermed raskt rødhet, irritasjon og andre negative reaksjoner.

Det er spesielt to beroligende ansiktsmasker vi anbefaler.

Den ene er SOS soothing mask fra Thalgo som er en meget beroligende og reparerende maske for en sensitiv og irritert hudtilstand.

Den andre er en Anti-redness facial mask fra Cettua som også virker beroligende på sensitiv hud og reduserer rødhet.

Oppstrammende ansiktsmaske og ansiktsmaske som gir glød

Noen ganger kan det være behov for å gi huden ekstra boost slik at den gløder mer, og får mer energi. I denne sjangeren er det et bredt utvalg ansiktsmasker du kan velge mellom, og her lister vi de ulike slik at det kan være lettere for deg å velge en ansiktsmaske som passer deg godt.

Professional C Microdermabrasion polish+ mask fra Obagi MD er en ansiktsmaske som også fungerer som en ansiktsskrubb, og som etterlater huden med en fin glød etter bruk.

La Masque fra Thalgo er en forfriskende og oppstrammende oksygenmaske med foryngende effekt og umiddelbar glød.

Energy booster shot mask fra Thalgo er en ansiktsmaske som styrker hudens naturlige spenst, motvirker væsketap og gjennomfukter huden.

Flash lift shot mask fra Thalgo en ansiktsmaske som stimulerer collagen produksjonen, styrker hudvevet, strammer opp og fukter huden.

Brightening facial mask fra Cettua er en Sheet ansiktsmaske som gjør huden lysere, gir fin glød og tilfører næring til huden.

Avajar perfect lifting premium plus mask er en oppstrammende ansiktsmaske for behandling av området fra nakken til kjeven og haken.

LED sheet mask fra Mimiclub, som vi tidligere har omtalt, er også en god oppstrammende ansiktsmaske.

Half moon firming eye patch fra Cettua gir løft og oppstramming av huden rundt øynene.

Half moon brightening eye patch fra Cettua er en ansiktsmaske som gir løft og oppstramming i området rundt øyne, hake/kinn og munn. I tillegg har den lysnende effekt på mørke partier under øynene.

Typiske feil vi gjør ved bruk av ansiktsmaske

Enkelte bruker ansiktsmaske for ofte, eller til og med hver dag. En ansiktsmaske er et intensivt hudpleieprodukt, og slike produkter er ikke beregnet på daglig bruk, med sjeldne unntak.

I tillegg er de fleste av oss svært effektive, og liker å få gjort så mange ting som mulig på kort tid. Vi er derfor gode på å gjøre flere ting på en gang. Etter vi har tatt på en ansiktsmaske går vi rundt i leiligheten og rydder, svarer på epost eller lignende. Det skal du helst ikke gjøre. En ansiktsmaske består er et ganske tungt stoff. I oppreist stilling vil den trekke huden din ned. I stedet for løft vil du få motsatt effekt. Gi deg selv 20 minutter – skru på hyggelig musikk, legg deg ned, slapp av og nyt!

Ansiktsmaske - effektivt og enkelt

Ansiktsmaske er et effektivt og enkelt verktøy for å gi umiddelbar hjelp til utsatt hud. Noen bruker ansiktsmaske jevnlig for å opprettholde en sunn og velstelt hud. Andre bruker ansiktsmaske mer vilkårlig, enten i forkant av spesielle begivenheter eller som spontane innslag i hverdagen. Selve grunnen til at du bruker ansiktsmaske er ikke så viktig, det viktigste er at du lar huden din få den pleien den behøver. Ideelt sett skal selvsagt en ansiktsmaske brukes på regelmessig basis, men ikke for ofte. Et par-tre ganger i uken er et maksimum, og det er viktig å ikke overdrive bruken av ansiktsmaske.

Er ansiktsmaske bare for kvinner?

Ansiktsmaske kan brukes av både menn og kvinner, og det er ikke egne ansiktsmasker for menn. Det som er viktig å tenke på for ansiktsmaske til menn er at menns hud ofte er fetere enn kvinners hud. Da er det ikke behov for nærende ansiktsmasker, men de kan bruke ansiktsmaske for fuktighet og glød. I tillegg kan de være fint å bruke poresammentrekkende og rensende ansiktsmaske på denne type hud. Er du mann kan de med andre ord fint bruke en av ansiktsmaskene vi har nevnt ovenfor.

Har du spørsmål knyttet til bruk eller valg av ansiktsmaske? Vi har lang erfaring med bruk av ansiktsmaske i vår klinikk, Inwell Clinique. Spør oss gjerne om råd, og vi skal svare deg.