Hudtyper og hudtilstander

Det er ikke enkelt å velge riktig hudpleie hvis man ikke vet hvilken hudtype man har. Og for å komplisere ytterligere er ikke hudtype og hudtilstand det samme. Hudtype er genetisk betinget; det er vi født med. Hudtilstand påvirkes av eksterne forhold som hormoner, medisiner, kosthold, stress eller bruk av feil hudpleieprodukter og make-up.

Sensitiv hud er f.eks. ikke en hudtype, men en hudtilstand som kan påvirkes av faktorer som medisinbruk, sol, vær, vind og bruk av hudpleieprodukter. Derfor kan hudtilstand ofte forandres/forbedres ved bruk av riktige hudpleieprodukter og godt kosthold.

De vanligste hudtypene er

Fet hud

Fet hud produserer for mye olje. Huden har et blankt utseende, porene er ofte store, og huden preges av urenheter og acne (internlink til acneartikkel). Forsøk på å tørke ut fet hud fører bare til at huden produserer enda mer olje og blir enda fetere. Ironisk nok trenger også fet hud fuktighet, men fuktighetskremen må være lett, slik at den balanserer talgproduksjonen. En ansiktsrens med riktig ph-verdi fjerner overflødig talg og renser porene uten å tørke ut huden. I tillegg til ansiktsrens og fuktighetskrem, anbefales det å benytte peeling 2-3 ganger i uken og ansiktsmasker (Internlink til ansiktsmaske) som regulerer og balanserer talgproduksjonen.

Tørr hud

Føler du at huden er stram og stiv etter kontakt med vann, har du som regel tørr hud med små porer. Det er viktig å skille mellom hud som mangler vann og hud som mangler olje. Mangler huden vann, er den fuktfattig eller tørr. Da anbefales det å drikke mer vann og å bruke lette fuktighetskremer og serum som ikke bare tilfører fukt, men som også hjelper huden med å holde på fuktigheten. Huden bør beskyttes mot vær og vind ved å benytte lette solkremer (internlink til artikkel solkrem) med høy spf-faktor.

Mangler huden olje, er det som regel genetisk betinget. Da bør du bruke produkter som tilfører olje. Samtidig er det ønskelig at huden selv produserer olje, så du bør ikke bruke for mange produkter samtidig (på hverandre), fordi huden da kan bli “lat” og produsere mindre olje. Da blir den enda tørrere.

Normal eller kombinasjonshud

Dette er den vanligste hudtypen, men samtidig den vanskeligste å finne riktige produkter til. Huden er som regel blank i T-sonen (hake, nese, panne), mens resten av ansiktet har tørr/normal hud. Som oftest bør man benytte forskjellige produkter i de forskjellige delene av ansiktet. Det kan f.eks. være gunstig med talgregulerende/poreforminskende produkter i T-sonen, og mer fuktgivende produkter i resten av ansiktet. Fuktighetskremen bør være lett.

Er du usikker på hvilken hudtype du har? 

Test deg selv hjemme. Rens huden grundig med et godt renseprodukt, og gå noen timer uten å bruke toner eller fuktighetskrem. Da vil du finne ut om huden føles tørr og stram, eller blank, rundt nesen og pannen.

Når du har definert hudtypen din, kan du også vurdere om den tilhører en spesiell hudtilstand. 

De vanligste hudtilstandene er:

Sensitiv hud

Sensitiv hud kan forekomme hos alle hudtyper. Reaksjoner kan være utslett, kløe, flassing, rødhet, eksem og lignende. Da er det veldig viktig å finne riktige produkter for å roe ned huden. Sensitiv hud har som regel ødelagt eller svekket hudbarriere, og man bør bruke produkter som styrker og bygger opp hudens egen hudbarriere, som for eksempel produkter med C-vitaminer og peptider. 

Acne hud

Acne (internlink til acne) er en hudtilstand som ofte sees hos yngre mennesker, men den oppleves også av voksne. Årsaken er ofte hormonell ubalanse, men det kan også være en reaksjon på diverse mat og drikke, dårlig hygiene, eller annet. Acne er hudtilstand hvor hudens talgkjertler produserer for mye talg, og porene tettes med talg og døde hudceller. Dette vises på huden som hvite og sorte hudormer. Når acne-bakterier formerer seg i talg, oppstår betennelse i talgkjertlene. Det resulterer i kviser, eller fylte talgkjertler. I noen tilfeller trenger man hjelp fra hudlege for å behandle acne med reseptbelagte medikamenter, men riktig egenpleie hjemme er meget viktig! 

Melasma og pigmentskadet hud

Melasma er en hudforandring i form av brune flekker i ansiktet. Melasma finnes på begge sider av ansiktet og skyldes økt pigmentering (hyperpigmentering) som utvikles i ansiktet i løpet av et svangerskap eller ved p-pille bruk. Tilstanden forekommer også blant personer som bruker epilepsimedisinen fenytoin. Pigmentendringene er oftest lokalisert i kinnene, ved neseroten, i pannen eller på overleppen.

Melasma kan være den mest plagsomme kosmetiske hudtilstanden i et svangerskap. Tilstanden forekommer hos opptil 70 prosent av alle gravide kvinner.

Årsaken til melasma er ukjent, men det ser ut til at endringer i hormonstatus - som i en graviditet - utløser tilstanden. Melasma forverres hvis man utsetter seg for ekstra mye sollys. Derfor kan bruk av solkrem med spf 50 og generell unngåelse av sterk sol, forhindre at melasma utvikler seg eller forverres. Enhver hudirritasjon kan øke pigmenteringen og forverre melasma. Ofte går melasma tilbake etter fødselen hos de aller fleste, men ikke alltid. Noen ganger kan det holde seg i flere år, eller vare livet ut.

Solbeskyttelse er den viktigste behandlingen du kan benytte deg av mot melasma. Solkrem med høy solfaktor bør brukes daglig hvis du opplever pigmentendringene som skjemmende. Eventuelle rensekremer, vanlige fuktighetskremer eller make-up som irriterer huden, må du stanse bruken av.

Pigmentflekker, eller solar lentigo, skyldes overeksponering for sol. Tilstanden kalles også "leverflekker" eller alderdomsflekker, lentigo senilis, fordi forekomsten øker med årene. Det er en godartet tilstand. Den økte pigmenteringen kan variere fra lys til mørk brun, men den enkelte pigmentflekken er ensartet, homogen. Man kan fjerne pigmentflekker ved hjelp av plasmapen eller laser, men solkrem med spf 50 er et must. Det finnes også mange gode produkter på markedet som lysner og jevner ut huden. 

Rosacea

Rosacea er en kronisk betennelse som gir rødhet i ansiktshuden, særlig sentralt i ansiktet. I noen tilfeller får du rødhet og hevelser rundt øynene også. Du kan kjenne ubehag i form av kløe og svie. Grad 1 kjennetegnes av rødhet og noen spor av sprengte blodkar, grad 2 gir røde “knuter” eller små kviser i det røde området. Disse knutene inneholder en type bakterie, men du får ikke hudormer (komedoner) slik som ved acne, og du må ikke klemme på dem.  

Rosacea må behandles med riktige produkter som både fjerner bakteriene, reduserer talgproduksjon og styrker hudbarrieren. Riktig diagnose får du hos lege, men det finnes dessverre ingen kur mot rosacea. Derfor er riktig hudregime viktig, slik at du kan holde rosacea i sjakk.

Aldrende hud

Aldringen av huden starter allerede i 20-årene. Utviklingen går sakte i begynnelsen, men akselererer med årene. Første alderstegn ser man ofte rundt øynene. 

Hudcelledannelse og hudcellefornyelse reduseres med alderen, og hudens ytre lag blir tynnere. Huden blir dårligere til å holde på fuktigheten enn tidligere. Produksjonen av kollagen og elastin går ned, og huden blir mindre stram og føles slappere og grovere. Det er viktig å bruke produkter i hudpleieregimet som stimulerer kollagen- og elastinproduksjon, samt økt hudfornyelse. Produkter med retinol, fruktsyrer og peptider anbefales ofte for å stimulere produksjon av nytt bindevev i aldrende hud. Sol aldrer huden raskere, og de fleste rynker i et ansikt er resultat av solens skadelige virkning, og ikke av alder. UV strålene lager rynker ved å bryte ned kollagen i huden. Derfor er det viktig å bruke høy faktor spf 30 eller 50 hele året.

Vi hjelper deg gjerne med å finne din hudtype og å forbedre din hudtilstand hvis den er i ubalanse. Vi kan også gi den en anbefaling til vedlikehold av huden om du ønsker. Vi skreddersyr ditt personlige hudpleieprogram som vil hjelpe deg med å opprettholde en fin og sunn hud!

Vår hudterapeut har over 27 års erfaring fra bransjen, og vil svare på dine spørsmål og gi deg spesifikke anbefalinger. Svar på spørsmålene under og send inn skjemaet, deretter vil du høre fra oss med anbefalinger tilpasset deg.