Microneedling

Hva er microneedling?

Microneedling er en metode som brukes av hudterapeuter og leger for å behandle ulike hudtilstander. Microneedling er en teknikk som innebærer bruk av flere bittesmå, sterile nåler for å punktere huden og forårsake fysiske traume. Dette fysiske traumet vil deretter få dermaet, et dypere lag av huden, til å gjenoppbygge seg selv. Ny, frisk hud vokser til og erstatter skadet eller plaget hud.

Microneedling kan bidra til å håndtere og behandle mange hudrelaterte plager som for eksempel rynker, arrdannelse, kviser, alopecia, problemer med hudpigmentering, strekkmerker, rosacea og løs hud etter vekttap eller fettsuging. Microneedling kan også bidra til å forynge huden.

Microneedling brukes i tillegg av fagfolk for å sørge for at ulike medisiner og vitaminer trenger dypere inn i huden. Det kan øke effekten av en rekke behandlinger, inkludert akne-arrdannelse.

Men hvordan starter man med microneedling? Og er det noe for deg og dine plager?

Hvordan fungerer microneedling?

Microneedling øker produksjonen av kollagen og andre helbredende stoffer i huden ved å forårsake traumer i huden. Det høres kanskje litt brutalt ut, men microneedling har vist seg å være en effektiv metode for å øke kollagen. Kollagen er et essensielt protein som bidrar til å holde huden ungdommelig med en fast, glatt og elastisk tekstur.

Aldring forårsaker en reduksjon av kollagen i huden, noe som igjen bidrar til rynker og andre tegn på aldring. Huden kan også miste kollagen på grunn av skader, som for eksempel aknearr, strekkmerker eller andre arr.

Det er viktig å huske på at microneedling ikke er en rask løsning på et hudproblem. Microneedling innebærer at det vokser frem ny hud. Det kan derfor ta flere måneder før du ser de endelige resultatene av prosedyren. Microneedling er med andre ord ikke for deg som er utålmodig etter resultater, men som er opptatt av langsiktig virkning.

Fordeler med microneedling

En systematisk gjennomgang av microneedling metoden fra 2018 fant at microneedling er en trygg og effektiv behandling for å forynge hud og behandle arr og rynker. Forskerne erkjente imidlertid at det vil kreve ytterligere forskning til for å kunne avgjøre hvorvidt microneedling er et godt, sunt og langsiktig behandlingsalternativ på alle hudtilstander.

Samtidig sier American Academy of Dermatology at de som undergår behandling med microneedling
kan forvente seg en reduksjon av store porer, fine linjer og rynker, arr og strekkmerker.

Hva er risikoen med microneedling?

Det medisinske miljøet anser microneedling som både trygt og effektivt, men det vil alltid være noe risiko forbundet ved å gjennomgå behandlinger med microneedling.

Hovedrisikoen ved behandling med microneedling er hudirritasjon etter prosedyren. I tillegg kan det oppstå bivirkninger som opphovning, ubehag på stedet, rødhet, blåmerker, tørrhet og flassing av huden.

Det er faktisk sjelden du vil blø etter en behandling med microneedling, men det kan oppstå ved dypere behandling. Blødning kan også være en større risiko for personer som har blødningsforstyrrelser eller som tar blodfortynnende medisiner. Det er derfor viktig å gi hudterapeuten din beskjed om dette før du starter behandling med microneedling.

Microneedling gir også risiko for mer alvorlige bivirkninger som infeksjon, hudpigmentendringer eller reaksjon på aktuelle medisiner brukt under behandlingen.

I tillegg kan noen av microneedling enhetene by på ytterligere risiko ved bruk. Det gjelder spesielt enhetene som bruker energi eller varme, fordi disse kan øke muligheten for brannskader.

Er microneedling for alle?

Nei, microneedling er ikke for alle. Noen hudtilstander tilsier at det ikke skal gjennomføres behandling med microneedling fordi behandlingen ikke vil ha noen påvirkning på problemet. I noen tilfeller kan faktisk behandling med microneedling forverre hudtilstanden din. Microneedling skal derfor ikke brukes hvis du har en av følgende utfordringer:

  • En aktiv hudinfeksjon
  • Aktiv acne
  • Keloid arrdannelse
  • En ustabil hudtype

Det er alltid viktig å gjøre noen undersøkelser før du velger en hudterapeut som skal utføre behandling med microneedling på deg. Du må være sikker på at hudterapeuten eller legen har lang erfaring med bruk av microneedling, og at hun eller han har utført microneedling med gode resultater over tid. En god fagperson er første steg for å minimere risikoen forbundet med microneedling.

Kan jeg utføre behandling med microneedling på meg selv, hjemme?

Det finnes enheter for microneedling til bruk hjemme. Disse vil nødvendigvis være langt rimeligere enn hva behandling med microneedling hos hudterapeut vil være, men det er viktig å ta med seg noen fakta i beslutningsgrunnlaget:

Enheter for microneedling som er laget til hjemmebruk har kortere, og buttere nåler enn de som er utviklet for hudterapeuter og annet medisinsk fagpersonell. Det er fordi disse hjemmeapparatene ikke er ment å trenge gjennom huden. Hjemmebehandlinger med microneedling vil derfor ikke være like ubehagelige som profesjonelle behandlinger.

Samtidig vil buttere nåler som ikke trenger gjennom huden tilsi at en hjemmebehandling vil ha begrenset effekt og resultater. Likevel er det viktig å påpeke at selv hjemmeenheter vil øke blodstrømmen i huden, noe som midlertidig kan lysne den.

Enhetene for microneedling som er laget til bruk hjemme er vanskeligere å rengjøre. Hvis enheten ikke er grundig rengjort mellom hver bruk, kan risikoen for infeksjon eller skade øke, spesielt hvis nålene trenger inn i huden.

Enheter for microneedling

Det finnes flere enheter for microneedling til salgs, og vi har valgt å føre den nyeste enheten som finnes på markedet nå. Det er koreanske Eldeen Meso Therapy Roller som har selvoppløselige nåler proppet av gode ingredienser for huden din. Denne enheten eliminerer også utfordringen med rengjøring fordi nålene kun brukes én gang. Til neste behandling bruker du et nytt sett fra refillpakken.

Denne microneedling enheten er en avansert, innovativ rulle med 3000 supertynne, oppløselige, mikroskopiske nåler laget av krystallisert hyaluronsyre, peptider og andre aktive, hudforbedrende ingredienser. De krystalliserte nålene punkterer huden, deretter oppløses de og avleverer aktive bio-komponenter direkte inn i hudens indre lag.

Eldeen Meso Therapy Roller gir deg en meget effektiv hudbehandling som tidligere bare kunne utføres av hudterapeuter med spesialutstyr. Rolleren er spesialutviklet for bruk i ditt eget hjem. Du får derfor en fullverdig, effektiv hudpleie som gir svært gode resultater og synlig hudforbedring. I tillegg er den mindre kostbar enn hva behandling med microneedling i en klinikk vil være.

Denne metoden brukes også innen det medisinske fagfeltet, og benevnes som TDDS-metoden (Trans Dermal Drug delivery System). Produsenten bak denne enheten har brukt 10 år på å utvikle den unike teknologien som gir fantastiske resultater i form av fuktighet og glød.

En slik hjemme-mesoroller vil bare fungere på overhuden (epidermis). I praksis vil en slik roller for microneedling til bruk hjemme føre de aktive komponentene i kosmetikken du bruker inn i de dypere lagene av overhuden. Resultatet fra bruken av Meso Therapy Roller vil derfor i stor grad avhenge av effektiviteten til kosmetikken du bruker. For å være sikker på at produktene du bruker til behandlingen er så gode som mulig, følger det med en utstyrspakke på meso roller fra Eldeen, som blant annet inneholder et fantastisk serum til bruk under microneedling hjemme.

Ønsker du å bruke andre serum, har vi blant annet noe svært gode serum fra Ekseption som passer godt til bruk av microneedling hjemme.  

Passer microneedling for meg?

Som nevnt er microneedling en svært effektiv form for behandling på hud med ulike problemer. Samtidig er det ikke en helt ukomplisert behandlingsform, og det er viktig å vurdere alle aspektene ved microneedling før du setter i gang. Aller best vil det være om du oppsøker en hudterapeut og får en evaluering av egen hud og mulige behandlinger.

Microneedling ved Inwell Clinique

Ved vår klinikk i Tønsberg utfører vi microneedling. Vi har mange års erfaring med denne type behandling, og har utført behandlingen på ulike hudplager. Du kan derfor være trygg på å få riktig behandling hos oss. Vi er heller ikke fremmed for å si nei hvis microneedling ikke passer din hud og dine hudproblemer. Ta gjerne kontakt med oss for en konsultasjon.