Pleie av huden etter sommeren

Mens vi nyter sommer og varme utsettes huden for en rekke ytre påkjenninger som UV-stråling, saltvann og vind. Noen slurver også litt med hudpleierutinene i ferien og “glemmer” daglig rengjøring og stell. I begynnelsen av sommeren ser huden gylden, fin og frisk ut, og man nyter sommergløden, men om høsten får mange problemer med fine rynker, tørr hud, pigmentforstyrrelser, forverring av akne og huden får et matt utseende.
 
Hvorfor skjer dette, og hva kan man gjøre for å reparere skader og fornye huden? 
 
En av hudens hovedfunksjoner er å virke beskyttende, og hvis den utsettes for store ytre påvirkninger uten selv å være beskyttet vil den aktivt forsøke å forsvare seg. Stratum corneum (overhudens ytre hornlag ) tykner og tørrhet vises. Melanocytter produserer mer pigment, og dessverre er pigmentet ikke alltid jevnt fordelt.

Det er 5 vanlige problemer med ansiktshuden etter sommeren:

  • Stratum corneum blir tykkere - tykkere og grovere hudoverflate.
  • Sollys forårsaker tørrhet - flere små rynker kommer til syne - mindre glød
  • Hudens mikrobiom forstyrres - kviser, rødhet, allergiske reaksjoner
  • Solkrem tetter porene - urenheter, sorte prikker, kviser
  • Pigmentflekker - brune flekker og melasma, ujevn hudtone

Hvordan løser man dette?

1. Stratum corneum blir tykkere

Det øverste laget av huden tykner for å beskytte seg mot solens stråler og forhindre celleskader. Huden ser ut til å bygge opp en rustning og klarer ikke å støte bort døde hudceller på samme måte som før.
Som et resultat ser det øverste laget av huden ikke like glatt ut som før, og det dannes lett et nettverk av fine overfladiske rynker. Huden ser grovere ut, og overflaten blir mer ujevn.

Hva skal man gjøre?

Det anbefales å bruke en mild peeling. Hvis du eksfolierer overflødige døde hudceller, vil det øvre laget av epidermis bli tynnere og jevnere. Dette vil bidra til å eliminere fine overfladiske rynker.
Enzympeeling, peeling med granulat, fermentert peeling:

Thalgo Marine Scrub Fleur D'oranger , 50 ml

Det finnes også både renseprodukter, tonic, serum og masker med peeling egenskaper:

For hud på kroppen kan du bruke salt- eller sukkerpeeling og god næringsrikt fuktighetsgivende krem eller lotion.
Esse Skincare Body Oil

Jeg anbefaler å vente litt med sterkere syrepeeling, i begynnelsen av september er solen fortsatt aktiv.

2. Sollys forårsaker tørrhet

Om sommeren blir det øverste laget av huden ofte tørrere. Dette er også en reaksjon som huden tyr til for å beskytte seg mot inntrengning av sollys.

Et fortykket, grovt og tørt stratum corneum holder bedre på ultrafiolett lys.

Hva skal man gjøre?

Inkluder fuktighetsgivende masker i hudpleierutinen din. I dette tilfellet vil krem, gel- eller stoffmasker med hyaluronsyre være spesielt gode. Slike masker skaper okklusjon og metter godt stratum corneum med fuktighet.
Det er viktig å gjenopprette fuktighet i stratum corneum fordi dette vil bidra til å jevne ut fine overfladiske rynker og raskt gi huden et glatt og velstelt utseende.
Etter sommerferien kan slike masker brukes annenhver dag til hudtilstanden er normal igjen. Fuktighetsserum er også å anbefale som underlag for din daglige fuktighetskrem, samt serum med C-vitamin som gir umiddelbar glød.

3. Hudens mikrobiom forstyrres

Mikrovennene våre er også beskyttende og hjelper til med å holde huden sunn. Men om sommeren kan huden miste denne hjelpen og beskyttelsen.

Faktum er at ultrafiolette stråler har en bakteriedrepende effekt, og med langvarig eksponering for solen lider mikrobiomet.

Under en strandferie kan personer med akne i utgangspunktet merke en forbedring i hudtilstanden. Dette skyldes den bakteriedrepende virkningen av sollys som tørker ut små kviser slik at de forsvinner raskt.

Men etter en tid, hvis den mikrobielle balansen er forstyrret, forverres akne og nye utslett vises.

Hvis huden ikke er utsatt for kviser, kan mikrobiell ubalanse forårsake hudfølsomhet, tørrhet, stramhet, rødhet og allergiske reaksjoner.

Hva skal man gjøre?

Det er nødvendig å hjelpe huden med å gjenopprette mikrobiell balanse ved å inkludere mikrobiomvennlig kosmetikk, det vil si kosmetikk med probiotika, i pleien.

Det kan være en renseemulsjon, en dagansiktskrem eller et serum. I de fleste tilfeller vil ett slikt produkt i din hudpleierutine være nok. Men jeg anbefaler også at man etter ferien benytter en hudpleieserie som inneholder probiotika, og bruk gjerne både rens, serum og fuktighetskrem. Vi har et kit fra Esse Skincare som heter 30 dagers Rewild your skin - der har du alt du trenger for å gjenopprette hudens mikrobiom.

4. Solkrem forårsaker tette porer

Et problem mange møter om sommeren er tette porer. Årsaken er ofte aktiv bruk av solkrem og dårlig kveldsrutine med å rense huden.
 
Mange solkremer ligger i ansiktet med en tung hinne som hindrer normal talgsekresjon og eksfoliering av døde celler. Dette bidrar til tilstopping av porene.

Hva skal man gjøre?

Regelmessig bruk av peelingene jeg nevnte ovenfor vil bidra til å fjerne tilstoppede porer. Ikke glem å se gjennom solbeskyttelseslinjen din.
 
Solbeskyttelsen må være tilstrekkelig. Det finnes gode solprodukter som ikke tilstopper porene, og som er tilpaset blandingshud eller fet hudtype.


5. Pigmentflekker

Lederen blant sommerproblemer er kanskje pigmentforstyrrelser - når pigmentene i huden klumper seg sammen og danner brune, uønskede flekker.
 
Det er viktig å forstå at hyperpigmentering ikke bare kan forårsakes av eksponering for sollys, men også av hormonelle ubalanser, bruk av p-piller, solbrenhet, hudskadelige prosedyrer, industriell forurensning, feil bruk av hudpleieprodukter, etc.
 
Derfor krever en vellykket kamp mot pigmentering alltid en individuell tilnærming, og ofte er det også nødvendig med profesjonelle prosedyrer.
 
Men hvis pigmentforstyrrelser er forårsaket av eksponering for sol, kan jeg gi deg universelle tips som vil hjelpe deg med å forbedre situasjonen selv.
 
1. Hvis det er aldersflekker, bruk en krem ​​med SPF 30+ eller helst 50+ , selv med lav UV-indeks. Det finnes produkter på markedet som jevner og lysner pigmentflekker, samtidig som de har høy spf-faktor.
 
2. Ikke start kampen med tungt artilleri – dvs ikke start med produkter med syrer og retinol.
 
For det første, i begynnelsen av september, er solen fortsatt aktiv. For det andre må du først gjenopprette huden - eliminere tørrhet, støtte mikrobiomet og jevne ut huden, ellers kan du forverre situasjonen.
 
Begynn med produktene jeg nevnte ovenfor - peeling, fuktighetsgivende masker og kosmetikk med probiotika - de vil alle jobbe for å gjenopprette huden og bidra til å normalisere funksjonene, inkludert melaninsyntese.
 
3. Ta i bruk serum med vitamin C og en hudpleieserie med milde, men effektive lysnende produkter, som for eksempel Thalgo Lumiere Marine. Slike produkter reduserer syntesen av melanin og bidrar til å jevne ut hudfargen. Man kan med fordel kombinere sitt hjemmeprogram med mild lysnende peeling i salong. Anbefaler Pelling med Lumiere Marine som kur etter sommeren hvis man har fått uønskede pigmentflekker eller melasma (hormonelt betinget pigmentering).
Med andre ord - høsten er tid for hudreparasjon, og hvis du ikke har C-vitamin, syrer, probiotika, peptider eller retinol i din hudpleierutine, så er høsten et godt tidspunkt å begynne.
Syrene eksfolierer huden og tvinger den til å produsere mer fuktighet selv og gir oppstrammende effekt.
C-vitamin normaliserer melaninproduksjon, stimulerer kollagenproduksjon og gir huden glød.
Retinol (A-vitamin produkter) gir huden fyldighet, slik at linjer og rynker blir mindre synlige. A-vitamin er med på å redusere solskader og bidrar til produksjon av nye celler.
Probiotika gjennopretter bakteriebalanse på hudens overflate og roer ned irritert hud. Kjempefint hvis du sliter med rosacea.
Peptider er aminosyrekjeder eller små fragmenter av proteiner som finnes i huden og har som oppgave å “lære” huden å fungere som en yngre versjon av seg selv.
De forbedrer hudens fuktbalanse og fasthet, roer ned sensitiv hud,  jevner ut rynker og hudtone.
Esse Skincare Ageless Serum

Jeg anbefaler også bruk av hjemme microneedling for å transportere nyttige ingredienser dypere inn i huden. Kan kombineres med ditt eget favorittprodukt. Vi selger Eldeen Microneedling Kit med et fantastisk serum som gir fuktighet og glød. Nålene er laget av krystallisert hyaluron syre og peptider som i seg selv gir kjempeboost for huden etter mye soling.
Microneedling - Eldeen Meso Therapy Roller Kit med 4 ruller og Obagi Medical Elastiderm facial serum
 
Ha god hudpleierutine hele året og få friskere og sunnere hud med mindre rynker og pigmenteringer. Få mer glød og spenst.


Vi setter opp forslag til ditt daglige hudpleieprogram gratis. Fyll ut skjema her.