Hvorfor trenger huden vår bakterier?

I dag har vi en langt større forståelse for hudens kompliserte sammensetning, og hvordan denne fungerer. Huden vår er et økosystem som har blitt utviklet gjennom hundretusenvis av år. Den består av en kombinasjon av hudceller og mikrobielle arter som er avhengig av hverandre for å fungere optimalt. Uten mikrober klarer ikke huden din å utføre sine mest grunnleggende funksjoner, og den vil aldres mye raskere.

Produkter med mikrober

Hvorfor skal vi påføre bakterier på huden når vi allerede har egne bakterier? De forskjellige typene av mikrober, som har utviklet seg sammen med oss i hundretusenvis av år, har blitt betydelig færre. Studier viser at vi har mer enn 25% mindre forskjellige arter av mikrober på huden vår i dag, enn hva våre forfedre hadde før i tiden. Livet og samfunnet vi lever i spiller selvsagt en stor rolle. Vi stresser mye mer, har annerledes kosthold, drikker og dusjer i behandlet vann, bruker syntetiske kjemikalier og kraftige konserveringsmidler i kosmetikk, vi kommer daglig i kontakt med forurensede miljøer og vi har generelt mindre kontakt med naturen. Vi elsker renslighet og vil ha færrest mulig bakterier. På godt og vondt.

Ser vi på stammefolk og urbefolkning som i dag lever et liv mye mer likt våre forfedres, ser vi at de ikke opplevede den samme hudproblematikken som vi gjør i dagens moderne samfunn. De var aktive utendørs, brukte ikke såper og sminke og de spiste naturlig. Sensitiv hud og akne er to eksempler på ikke-eksisterende hudtilstander hos disse folkegruppene. Vi har betalt prisen for hvordan vi lever idag med en massiv økning av sensitiv hud og akne. For å finne tilbake til den optimale, levende hudhelsen og bremse ned på aldringsprosesser i huden, er probiotika en god støttespiller. 

Probiotikas innvirkning på hudhelsen vår

Som i mange andre økosystem, har det naturlige mangfoldet av bakterier blitt redusert med en moderne livsstil og stadig krigføring mot mikrobene våre. Probiotika, de gode bakteriene, kan styre hudens mikroflora i riktig retning slik at dette økosystemet styrker huden vår til bedre å stå imot solstråling, tap av fuktighet, angrep fra patogener (mikrober som har en negativ effekt) og miljøgifter. Dette vil redusere forekomst av betennelse og skader i huden, noe som forebygger og bremser aldringsprosesser betraktelig. Et mikrobiom i balanse støtter hudens immunsystem og ivaretar hudens helse, slik at sensitive hudtilstander kan bekjempes.

Hudpleieprodukter med prebiotika er en revolusjonerende tilnærming i behandlingen av akne, rosacea, atopisk dermatitt og sensitiv hud. Takket være forskningen vet vi mye mer om hudens microbiom og dens rolle i hudhelse enn hva vi visste tidligere.

Du er ikke bare «deg»

Du er et økosystem, sammensatt av tusenvis av samarbeidende arter, og du ville ikke klart å overleve lenge uten dine microbiole venner.

Mikrobene på kroppen vår er hovedsaklig:

 • Bakterier
 • Virus (infiserer våre bakterier)
 • Sopp (vanligvis gjærsopp)
 • Archaea-bakterier (4,5%)

Forskjellige kroppsområder har forskjellige microbiomer. Microbiom er kanskje mest kjent fra sin eksistens i tarmen, men det finnes også på andre deler av kroppen. Det er billioner av bakterier fra hundrevis av arter som lever på og i huden din. Hudpleien din bør alltid inkludere deres velvære, siden det er de som til syvende og sist bestemmer hudens helse og grasiøs aldring.

Hva er probiotika og hva gjør de?

På og i kroppen vår er det en usynlig livsform som vi inntil relativt nylig hadde svært begrenset kunnskap om. Denne livsformen har utviklet seg med oss i løpet av evolusjonen, og uten den ville livet ha sett veldig annerledes ut. Hvordan kan noe som er så lite og helt usynlig for det blotte øye, fremdeles spille en så stor og avgjørende rolle i livene våre og hvem er de?

Det er mikroorganismene våre, små encellede mikrober, som bidrar med flere gener til kroppens overlevelse enn våre egne celler. Hvis vi skulle veie alt DNA i et menneske, ville 46 % være menneskelig og 54 % mikrobielt. Mikrobene våre utfører forskjellige oppgaver som cellene våre ikke klarer på egen hånd. Oppgaver som å forbedre fordøyelsen, produsere vitamin K (som er viktig for blodkoagulasjon), trene immunforsvaret vårt og produsere NMF (Natural Moisturising Factors) på huden, bare for å nevne noen.

For den langsiktige hudhelsen vår spiller mikrober en viktig rolle. På og i kroppen, og på huden vår, har vi tre hovedgrupper av mikrober:

 • Probiotika
  Gode og fordelsaktige mikrober som har en funksjon og en «jobb» å utføre.
 • Patogener
  Mikrober som potensielt kan forsårsake sykdom hos mennesker
 • Mikrober som bare eksisterer
  Disse er hverken aktive i positiv eller negativ retning

I hudpleie bruker vi først og fremst probiotika, og da av typen Lactobacillus (melkesyrebakterier), fordi disse er enkle å «avle» frem i et laboratorium.


Probiotika og hudceller

Under hudpleieutdanningen lærte vi at hudcellen er hudens fokus. Det som påvirker hudcellene mer enn noe annet, er mikrober. Så hudcellene vil ha stor nytte av at mikrober holdes i et godt og trivelig miljø.

Probiotika jobber først og fremst med å gjenopprette den mikrobielle balansen i huden, og det gjøres ved å konkurrere ut patogener. På hudcellen finnes det et antall «dokkingstasjoner» for mikrober, her får de næring og et sted å bo, slik at de kan formere seg.

Skulle et patogen lande på hudcellen, utløses betennelsessignaler til immunceller i nærmiljøet og en betennelsesprosess settes i gang. Det er dette vi kaller subklinisk betennelse, og ofte skjer dette uten at man ser det på hudoverflaten. Langvarig eller kronisk betennelse fører alltid til nedbrytning av huden og dannelse av frie radikaler som fører til akselerasjon av aldringsprosesser i huden. Dersom flere eller alle dokkingstasjoner derimot er okkupert av probiotika, vil immunsystemet være i ro.

Når en probiotika opptar plass på en hudcelle, vil den kunne kommunisere med hudcellen slik at den produserer «tight junctions», en slags binding mellom keratinocytter som styrker forbindelser og fører til en tettere og mer motstandsdyktig hud. En hud som evner å holde vann inne og giftstoffer ute.

Dette øker hudens fuktighet ved å redusere transepidermalt vanntap. De gode probiotiske bakteriene vi naturlig har i huden produserer allerede NMF, men tilsetter vi flere levende melkesyrebakterier, vil de bidra til å produsere enda mer hyaluronsyre og melkesyre (som i tillegg virker pH-regulerende). Probiotika kan også gi beskjed om at hudcellen skal produsere mer anti-mikrobielle peptider (AMP). AMP kan vi kalle for «hudens soldater» som går til direkte angrep på patogener. Dermed hemmes patogener, og det blir mer plass til de gode bakteriene på huden.

Probiotika og hudens aldring

Kraftig soleksponering forårsaker betennelse og tidlig aldring, det har vi lært. Subklinisk betennelse, feil pH-verdi, ubalansert hudmikrobiom og skadet barrierefunksjon fører alle til for tidlig aldring. Probiotika demper aldring av huden fordi de forhindrer betennelse, som vi vet kan være den største årsaken til for tidlig hudaldring. Probiotika ser også ut til å kunne produsere proteiner som styrker hudens kollagenstruktur. Det er fremdeles litt uklart hvordan, men forskning pågår.

Probiotika bidrar med andre ord til:

 • Bedre fuktighet i huden
 • Sterkere barrierefunksjon og økt forsvar
 • Balansert pH-verdi
 • Redusert betennelse
 • Forbedret kollagenstruktur

Og alt dette vil bidra til å redusere risiko for tidlig aldring

Hudpleieprodukter med probiotika

Selv om man bruker andre hudpleieserier uten probiotika, anbefaler vi av og til å fornye hudens microbiom med produkter fra den probiotisk hudpleieserie Esse skincare

Ønsker du å fornye huden din på kun 30 dager? Da anbefaler vi produktene bak 30 dager «rewild your skin».

Produkter til sensitiv hud

Esse Sensitiv inneholder aktive økologiske og probiotiske ingredienser som beroliger og reparerer følsom hud:
Sensitive Cleanser

Sensitive Toner

Hydro Moisturiser

Nourish Moisturiser

Protect Oil

Sensitive Eye Cream

Sensitive Serum

Resurrect Serum

Foundation

Solkrem

Sensitive Skin Trial Pack


Produkter med høykvalitetsprobiotika som optimaliseres din huds mikrobiom, som igjen vil hjelpe deg til å oppnå de beste anti-aldringsresultatene:

Ageless Serum

Intensity Serum

Eye Contour Cream

Restorative Moisturiser

Defence Moisturiser

Det finnes også en økologisk og probiotisk foundation som har SPF-beskyttelse 30:

Foundation

Eksperimentér med et utvalg av Esses produkter for å finne de riktige produktene til huden din, eller spør oss om råd.