Kinesio tape

Kinesio tape som medisinske tapekonsept

Kinesio tape stammer fra Kinesio Taping®-teknikken. Ordet «kinesiologi» betyr bevegelsesvitenskap. Grunntanken bak kinesio tape er derfor at bevegelighet i musklene skal beholdes gjennom en helingsprosess, og produktet som brukes må ikke være til hinder for dette.

Bakgrunnen for medisinsk taping ble etablert i Japan og Korea på 1970-tallet. På den tiden ble metoder for taping utviklet med ideen om at bevegelse og muskelaktivitet er avgjørende for å opprettholde og gjenopprette helse. Tanken var at muskler ikke bare tilskrives kroppens bevegelser, men også kontrollerer blod- og lymfesirkulasjon samt kroppstemperatur. Leger og fysioterapeuter i Asia, Vest-Europa og USA bruker i dag denne metoden for å behandle sine pasienter.

For å forfølge bevegelsesvitenskapen ble en ny type elastisk tape utviklet. Tapen støtter musklene i deres funksjon uten å begrense bevegelsesområdet. Ved å behandle de berørte musklene på denne måten, kan kroppens egen helingsprosess aktiveres. Under utviklingen av denne metoden viste det seg snart at bruksmulighetene var flere.

Hvordan fungerer kinesio tape?

Kinesio tape er en type sportstape som festes på huden der du har en skade. Forholdet mellom tapen og huden antas å skape en løfteeffekt på overhuden. På grunn av denne løfteeffekten skapes det mer plass i underhuden der reseptorer (proteiner i cellene våre som binder et spesifikt molekyl), blod og lymfer er lokalisert. Den løftende effekten tapen har på huden, forbedrer den subkutane blodsirkulasjonen og lymfestrømmen. Gjennom reduksjonen i trykket på disse, kan de første lymfekarene åpne seg vidt. Underhuden får dermed mer «boltreplass» og kan heles under roligere omstendigheter.

Det er på denne måten kinesio tape hjelper kroppen til å hele. Fysiologisk bevegelse støttes, og kroppens egen helbredelsesprosess aktiveres. Med andre ord støtter tapen akkurat det som kroppen ideelt sett ville gjort selv.

Prinsippet er enkelt: kinesio tape skal aktivere i stedet for å fikse. Den beste helbredelsen er det kroppen selv som står for, og med kinesio tape legger du til rette for at kroppen selv kan få det spillerommet den trenger til å igangsette heling.

Kinesio tape har mange gode effekter:

 • Gir avspenning til overanstrengt muskulatur
 • Hjelper "sovende" muskler til å bli aktive
 • Øker blod- og lymfesirkulasjon
 • Gir lymfedrenasje 

Hva anbefales kinesio tape til?

Typisk bruk av kinesio tape vil være behandling av følgende skader eller utfordringer:

 • Aktivering av blod- og lymfesirkulasjon
 • Behandling etter muskel- og skjelettskader
 • Umiddelbar smertelindring og forbedret bevegelsesevne
 • Forbedring av muskelfunksjoner og hudstruktur
 • Støtte ved leddproblemer

Hvorfor oppsto kinesio tape?

Kinesio tape, som er en elastisk selvklebende tape, ble designet for bruk med Kinesio Taping-metoden av Dr. Kenzo Kase fra Japan, som svar på begrensninger han møtte ved å jobbe med stive sportstaper på pasientene sine.

Hva karakteriserer Kinesio Tape?

Kinesio tape er et generisk begrep for den spesielle kinesio tapen som brukes for å hele helseplager. Det finnes flere merker innenfor kinesio tape i dag, men de beste variantene av kinesio tape består av følgende egenskaper:

 • 100 % bomull og lateksfri
 • Elastisitet på opptil 30-40 % fra hvilelengde
 • Medisinsk klasse, varmefølsomt akryllim
 • Lar huden puste
 • Tykkelse og vekt tilsvarer hudens
 • Tolereres av de aller fleste hudtyper
 • Tillater bevegelse og begrenser ikke på samme måte som konvensjonell atletisk tape gjør
 • Elastiske egenskaper for å støtte og redusere muskeltretthet
 • Kan brukes i 3 til 5 dager dager uten ny påføring

CureTape kinesio tape

Vi selger kinesop tape fra et verdenskjent, koreanske merke av høy kvalitet: CureTape kinesio tape. Populariteten til CureTape som kinesio tape har spredt seg raskt over hele Europa de siste årene, og terapeuter er allerede sterkt overbevist om CureTapes gunstige effekter.

Egenskapene til CureTape® kinesio tape skiller seg ut sammenlignet med andre kinesio tape som for tiden brukes av mange leger og fysioterapeuter. Kinesio tape fra CureTape er konstruert med en bomullsbase av høy kvalitet. Denne kvaliteten gir elastisitetsegenskaper som ligner på menneskelig hud (130–140 % selvstrekkende).

Kinesio tapens akryllim og hypoallergene bakside reduserer risikoen for hudirritasjoner betraktelig og lar huden puste. Overflatens limegenskaper aktiveres av kroppsvarme. Tapen er luft- og vanngjennomtrengelig, samtidig som den er vanntett. På grunn av disse egenskapene kan tapen, brukes i opptil 4-5 dager når den er festet på plass uten at effekten reduseres. Kinesio tape fra CureTape er også latex-fri.

CureTape kinesio tape finnes i fire varianter: Classic, Beauty, Art og Punch.

Elastisitet og tykkelse på CureTape® kinesio tape

Tapen har omtrent samme elastisitet og tykkelse som menneskehuden. De hypoallergene, porøse og hudvennlige egenskapene til kinesio tape fra CureTape gjør det mulig å bruke tapen i mange dager, og du kan derfor behandle området 24 timer i døgnet.

Kinesio tape kan brukes på flere problemer eller skader

Ved å bruke forskjellige tapeteknikker med kinesio tape, kan flere effekter også oppnås. Etter at flere begynte å jobbe med konseptet rundt kinesio tape, ble nye teknikker utviklet. Dermed oppsto nye behandlingsmetoder, som «Lymph Taping», «Meridian Taping» og «Cross Taping». Alle disse metodene er inkludert i Medical Taping-kursene som gis under MTC-paraplyen. Konseptet kan brukes av fysioterapeuter, leger, ortopeder, idrettstrenere og massører. Du kan også bruke teknikkene og kinesio tape som ikke-medisinsk utøver. Det kreves imidlertid grunnleggende kunnskap om anatomi og medisinske termer for å bruke tapen på den beste og mest effektive måten.

For profesjonelt helsepersonell har medisinsk taping blitt en viktig tilleggsmetode i deres praksis.  Konvensjonelle tapemetoder med sportstape forårsaker ofte forstyrrelser i leddene og bevegelsesforløpet fordi tapen består av ikke-elastiske materialer. Kinesio tape gir heldigvis et annet resultat, og er et svært effektivt hjelpemiddel i helbredelsesprosesser.

Listen over bruksområder for kinesio tape fra CureTape® er lang, men generelt kan kinesio tape hjelpe mot blant annet:

 • Rynker i panne, "sinnarynke", nasolabiale rynker og rynker rundt munnen
 • Rynker på øyelokk, hengende øyelokk og rynker rundt øyne ("kråketær" )
 • Poser under øyne
 • Dobbelthake 
 • Slapp hud i ansiktet og på halsen
 • Oppblåsthet, for mye vann i kroppen
 • Overvekt
 • Cellulitter
 • Blåveis og blåmerker
 • Hodepine
 • Smerter i muskler og ledd
 • Plantar fascitt (hælsmerter)
 • Dårlig holdning

Kinesio tape for bruk i ansiktet

Vi i Inwell er trolig de eneste i Norge som tilbyr kinesio tape som alternativ til botox-injeksjoner i ansiktet. Kinesio tape kan også brukes i ansiktet for å motvirke: 

 • Rynker i panne, "sinnarynke", nasolabiale rynker og rynker rundt munnen
 • Rynker på øyelokk, hengende øyelokk og rynker rundt øyne ("kråketær" )
 • Poser under øyne
 • Dobbelthake 
 • Slapp hud i ansiktet og på halsen

Riktig påsatt kinesio tape sitter godt på huden og gir ingen form for ubehag. Ved bruk av kinesio tape i mer enn 21 dager utvikles ny "muskelhukommelse". Musklene vil da vite hvordan de skal fungere optimalt, og du kan bli kvitt plagene dine. På denne måten kan du unngå bruk av for eksempel botox.

Til ansiktet anbefaler vi CureTape Beauty som er spesielt skånsom mot sensitiv hud og hud rundt øynene.

Cure Tape Punch® kinesio tape

Den siste utgaven av kinesio tape fra CureTape® er utviklet av deres FoU-avdeling og heter CureTape Punch. Det er en perforert versjon av vanlig CureTape®

Perforeringene i tapen gir den muligheten til å strekke seg enda mer enn vanlig kinesio tape. Huden og bindevevet stimuleres i området ved PunchTapes perforeringer, og huden har større rom for å puste.

Å strekke ut huden og bindevevet kan gi effekter på ulike systemer som for eksempel de nevrolymfatiske og endorfin-analgetiske systemene. CureTape-Punch® kinesio tape kan dermed brukes til dette formålet med ekstremt god effekt.

Er du fysioterapeut, kiropraktor eller massør, og ønsker å kjøpe CureTape® til bruk i klinikken kan du ta kontakt med oss for å få engrospris. Du må ha organisasjonsnummer for å handle til engrospris.

Hvordan ta av CureTape® kinesio tape etter bruk uten å skade huden?

Når du skal ta av kinesio tape er det svært viktig at tapen fjernes sakte og skånsomt, og i hårvekstretningen. Rull tapen forsiktig av, ikke riv av tapen. Du skal heller ikke fjerne tapen hvis den er våt, da kan limrester bli sittende på huden. Vi anbefaler deg derfor alltid å fjerne tapen i tørr tilstand.

Produktene fra CureTape er registrert og godkjent av medisinske myndigheter i EU, Australia og USA. Produktet oppfyller også TÛV-kvalitetskravene (tysk kvalitetsnorm) og er produsert i en sørkoreansk fabrikk sertifisert ihht normene ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 og ISO 13485:2016.

Hvor kommer kinesio tape opprinnelig fra?

Kinesio Tex-tapen, som er den opprinnelige kinesio tapen, ble utviklet av Dr. Kenzo Kase i Japan for mer enn 25 år siden. På 1970-tallet begynte Kase å lete etter en sportstapemetode som kunne hjelpe til med helbredelsen av traumatisert vev og muskler. Han fant at standard tapingteknikker, som atletisk taping og stropping, ga muskel- og leddstøtte, men de reduserte bevegelsesområdet, støttet ikke bindevevet og, i noen tilfeller, hemmet den faktiske helingsprosessen av traumatisert vev. En ny behandlingstilnærming var nødvendig.

I 1973 var Dr. Kases mål å lage en terapeutisk tape- og tapeteknikk som kunne støtte ledd og muskler, uten å begrense bevegelsesområdet. Han håpet også å formulere en tapeteknikk som kunne ha fordeler for lymfesystemet. Etter to år med forskning på muskeltaping, tapelastisitet, klebeevne og pusteevne, utviklet Dr. Kase Kinesio Tex®-tape og Kinesio Taping-metoden.

Kinesio tape fikk verdensomspennende eksponering under OL i Seoul i 1988 som var første gang det ble tatt i bruk profesjonelt. Siden den gang har Kinesio tape blitt en populær form for muskeltaping brukt av helsepersonell over hele verden.

For å sikre kontinuerlig utvikling av Kinesio Taping-teknikken, grunnla Dr. Kase International Kinesio Taping Association International. KTAI fyller to funksjoner: den første er å samarbeide med akademiske instanser for å utføre klinisk forskning. Den andre funksjonen er å samle den nyeste forskningen og tilby den høyeste kvaliteten på opplæring til helsepersonell.

Kinesio tape i Storbritannia

I 2004 ble Storbritannia offisielt introdusert til Kinesio tape det offisielle Kinesio UK-kontoret ble startet. Kontoret administrerer og koordinerer gjennomføringen av offisielle sertifiserte kurs fra Kinesio Taping Association International. Over 4000 utøvere har nå blitt kurset i Storbritannia hvorav mange har ansvar for noen av Storbritannias beste sportsutøvere. Disse inkluderer Team GB, de britiske olympiske lagene, fotballklubber, rugbyklubber og tennisforbund. Det britiske kontoret fungerer også som hoveddistributør for Kinesio Tex-tape til forhandlere i Storbritannia.

Det britiske kontoret samarbeider med flere akademiske institusjoner og profesjonelle foreninger og organisasjoner. Storbritannia er i forkant når det gjelder å forske på effektiviteten til kinesio tape for idrettsskader. Storbritannia er også en ledende bidragsyter i bruken av kinesio tape innenfor lymfødem og pediatri.

Dr. Kenzo Kase fortsetter å vie livet sitt til forskning og utvikling av Kinesio Taping-metoden. I og med at han har base i Japan, er Dr. Kase innleid av det japanske helsedepartementet for å tilby et nasjonalt program med Kinesio-kurs til japanske utøvere. Han er også universitetslektor og internasjonal foredragsholder.